Problema educației |
La originea sistemului actual de învățământ stă sistemul prusac, inițiat în secolul XVIII, sub influența filosofului Johann Gottlieb Fichte care afirma: ”dacă vrei să influențezi un om, nu este suficient să vorbești cu el; trebuie să-l modelezi (”educi” n.n.) în așa fel încât să nu-și mai poată dori altceva decât ceea ce vrei tu să-și dorească”.
Intenția ”educației obligatorii”, demarată în sec XVIII, nu era încurajarea gândirii libere, individuale, ci crearea de cetățeni loiali și ușor de manipulat care să învețe să se supună autorității părinților și profesorilor, dar mai ales Bisericii, autorităților și regelui. Sună cumva cunoscut? Da, pentru că este modul în care funcționează sistemul educațional din zilele noastre. |
Crezul nostru |
O serie de reformatori în educație au imaginat și inițiat reforme din care ne-am inspirat pentru proiectul nostru. Ne referim la Sir Ken Robinson, Salman Khan sau Tony Wagner.
Dacă am vrea să-i învățăm pe copii să învețe geometrie, ar trebui doar să le predăm, să-i punem să citească și să repete?! Întrebați un copil de 10 ani dacă vrea să învețe geometrie? Ce credeți că va răspunde? Cum ar fi însă să-i întrebăm dacă vor să-și re-decoreze sala de clasă de la școală? Iar după ce i-ați câștigat de partea voastră, să-i îndrumați doar să calculeze aria și volumul, introducând aceste concepte aplicate, să-i puneți să calculeze necesarul de materiale, să-și imagineze cum trebuie să arate spațiul în care se simt confortabili și care îi reprezintă. Așadar, credem că putem crea un spațiu fizic unde copiii pot să învețe împreună, cu vârste diferite, cu discipline interconectate, cu accent pe aplicabilitate și descoperire, cu urmărirea individuală a cursurilor și a tutorialelor online (disponibile pe multe platforme - atât acasă cât și în Central Hub), dar cu activitate colaborativă în a rezolva și duce la final proiecte comune. |
Ce vrem să facem? |
Proiectul ”Connecting the Dots” își propune transformarea modului în care elevii, profesorii și părinții privesc școala și educația. Experimentăm, în afara școlii, concepte propuse de Salman Khan, fondatorul Khan Academy.
|
Atelierele noastre |
Pregătim o serie de ateliere online pentru examenul de Bacalaureat 2016/2017. Dacă ești elev sau părinte interesat de acest examen, te poți înscrie la newsletter pentru a afla din timp ce am reușit să pregătim. Dacă vrei să contribui voluntar la aceste ateliere, citește detaliile din pagina de Voluntari și contactează-me!
|